SICILIJA         by Branko Pajer  © 2009

 

ČAS POTOVANJA: 10 dni        SKUPAJ POTI: 3.380 km          ČAS VOŽNJE: 53 ur

 

JADRANSKA MAGISTRALA – TRAJEKT DUBROVNIK-BARI

Naša sopotnica, kot že neštetokrat - Jadranska magistrala, je obnovljena, ceste so lepe in vodijo okoli zalivov, mimo otočkov in v vsej lepoti pokažejo jadransko obalo. Prav škoda bi bilo plačati cestnino za avtocesto, ki se vije skozi pusto pokrajino. Do Dubrovnika je potrebno priti, kjer je ob 15.30 odhod trajekta Jadrolinija www.jadrolinija.hr za Bari, kamor pripelje ob 21.30. Cena trajekta: 114 Eur (motor + 2 osebi na palubi). Na povratno karto je 20% popusta.

Spanje v mestecu SANTERAMO IN COLLE (Bari): Bed & Breakfast La Rosa Blu 2 oz. v Ostello Mamre (kjer potekajo Oratoriji) www.ostellomamre.it . Cena 60 Eur/sobo s kontinentalnim zajtrkom.

INFO: Spanje rezervirajte vnaprej, zvečer ga boste težko našli.

 

 

TRAJEKT SICILIJA

Trajekt za Sicilijo (Messina) gre iz mesta Villa S. Giovanni. Vozi firma Bluvia   www.rfi.it , plačaš samo za motor 10 Eur, osebe brezplačno. Trajekt vozi 25 minut. Čakati je potrebno do maksimalno 45 minut.

 

 

MESSINA
Messina (antična imena: Zankle, Messana) je tretje največje mesto na Siciliji in upravno središče province Messina. Leži na severovzhodni obali Sicilije ob Messinskem kanalu in je imenovano tudi »Vrata Sicilije«. Mesto ima 250.000 prebivalcev, skupaj z okolico pa okrog 500.000.

Močan potres v letih 1783 in 1908, ter bombardiranje v drugi svetovni vojni so uničili velik del mesta. Danes je Messina moderno mesto, ter gospodarsko in kulturno središče. Glavna gospodarska panoga v mestu so pristaniške dejavnosti, ostale pa so: proizvodnja hrane, svila, olive, bombaž in kemična industrija.

 

Mesinski kanal

 

Znamenitosti: palača »Palazzo Zanca« iz 13. stoletja, v kateri je mestna hiša Municipio; Katedrala Messina (Cattedrale Di Messina) iz 12. stoletja, v kateri ležijo posmrtni ostanki kralja Konrada IV. Poleg nje je prostostoječi zvonik, v katerem je največja mehanska ura na svetu. Pred katedralo najdemo fontano »Fontana di Orione; v mestu najdemo še fontani »Quattro Fontane« in »Fontana del Nettuno«; Cerkev Annunziata dei Catalani iz dobe Normanov 12-13 st., s značilnimi arabskimi potezami; v pristanišču kraljuje 60 m visoka Statua z devico Marijo.

 

   

Pristanišče Messina          Katedrala, zvonik in Orionova fontana      Cerkev Annunziata dei Catalani

 

  

Mestna palača Palazzo Zanca

 

 

SAVOCA

Savoca (sicilijanskimi: Sàvuca) je mala vasica približno 30 km jugozahodno od Messine. Mesto je znano po slovitem baru Vitelli, kjer so snemali prizor iz filma Boter, režiserja Francis Ford Coppola. Vstop prost. Tik pred vasico najdemo na desni strani hišico s stoli na strehi in pravo umetniško gnezdo s kovinskimi skulpturami - muzej Museo dell'Acciaio slavnega kiparja Nino Ucchino – vstopnine ni.

 

 

Bar Vitelli, kjer so snemali prizor iz filma Boter

 

Muzej Museo dell'Acciaio slavnega kiparja Nino Ucchino

 

 

LETOJANNI

Mesto Letojanni je postalo svetovno znano, ker je bil glavni trg, kot ena izmed osrednjih kulis filma “Boter”.

 

 Letojanni

 

 

TAORMINA

Taormino je malo mestece na grebenu gore Tauro, od koder se odpira lep razgled na Etno in slovi kot mestece s prijetno klimo, bujno vegetacijo in umetnostno-zgodovinskimi spomeniki. Slovi kot eno najbolj mondenih mest v Italiji in prelep razgled iz grškega teatra na Etno in na morski zaliv Jonskega morja, zagotovo navduši vsakogar.

 

  

Grško-rimski teater                                                              Taormina                   

 

Mesto Taormina je nastalo kot posledica spora med grškimi in sicilijanskimi Grki. Poraženi Grki so se morali odseliti iz mesta Giardini di Naxosa in so naselili  goro Taorus. Od tod tudi ime mesta. Na višjih predelih so bile zgrajene tri utrdbe za varovanje mesta, od katerih sta se do danes ohranili le dve.

V Taormini je pisatelj Lorens napisal znani roman »Ljubimec Lady Chatterley«

Znamenitosti: grški teater-Teatro Greco iz 3. stoletja p.n.š. (vstopnina 6 Eur); palača »Palazzo Corvaia« iz 15 st., v kateri je v času Normanov zasedal prvi sicilijanski parlament, danes pa je v njem Info točka; rimski Odeon iz 1.stol. n. st. (mesto političnih diskusij in tipično gledaliških predstav) – prost vstop; osrednja taorminska ulica Corso Umberto I; trg Piazza 9. Aprile s cerkvima S. Agostino iz 15. st. (danes knjižnica) in S. Giuseppe in lepim pogledom na grško gledališče in sosedno mesto Giardini di Naxos; mestna katedrala Duomo in mestna hiša Municipio, mestna vrata Porta Catania in Porta Messina; grad Castello Saraceno s čudovitim razgledom na mesto in okolico,…

Ne zamudite obiskati prelepega cvetličnega parka Parco Duchi di Cesaro – prost vstop.

 

Spimo dve noči v Bed & Breakfast Casa Rupilio  www.gate2taormina.com . Cena 50 Eur/sobo s kontinentalnim zajtrkom. Iz B&Bja je lep pogled na vulkan Etno. Prijazna gospodinja pripravi tudi zelo dobro večerjo za 7 Eur.

 

 

CASTELMOLA

Castelmola se nahaja 529 mnv na vrhu gore Monte Tauro. Ima 1.100 prebivalcev. Mesto so zgradili Sikuli v 8 stoletju p.n.š.. Nato je bil večkrat porušen in obnovljen.

Castelmola je znana po tortah in vinu iz mandljev – Vino alla Mandorla.

Znamenitosti: Cerkev San Giorgio v Piazza Antonio iz 17. stoletja, Grad iz srednjega veka Castello Saraceno, Cocolamazzo di Mola - jamske grobnice iz 10-7 stoletja p.n.š., cerkev Madonna della Rocca iz 17.stoletja.

 

Castelmola

 

 

GOLA D' ALCANTARA

www.parcoalcantara.it

Gole dell’Alcantara je soteska na reki Alcantar, do 20 m globoka in 4-5 m široka in se že tisočletja zajeda v bazaltno lavo iz Etne. Sotesko najdemo na cesti S185. Zaradi mrzle vode je obisk priporočljiv v poletnih mesecih.

 

Gole dell’Alcantara

 

 

BRONTE

Bronte je mesto z 20.000 prebivalci. Znano je po pistacijah, katere gojijo v sadovnjakih. Pistacija (latinsko Pistacia vera, Anacardiaceae) je najverjetneje dobila ime po perzijskem posojevalcu, katerega ime je bilo Pesteh. Drevo pistacije zraste do 10 m visoko in ima 10 do 20 centimetrov dolge liste. Eno moško drevo ustvari dovolj semen, katere raznaša veter in zadostujejo za osemenitev desetim ženskim drevesom.

Pistacija je zelo hranljiva, saj vsebuje 20% beljakovin, 20% ogljikovih hidratov, 50% mastnega olja, 2% vlaknin, kalcij, kalij, magnezij in železo. 100 g pistacij ima 600 kalorij.

 

Pistacija

 

Obvezno morate poizkusiti pistacijeve slaščice - Pistacchio dolce (4,5 Eur/kos).

 

 

ETNA

Ognjenik Etna dosega višino 3.340 m in je tako najvišji delujoči evropski vulkan. Etno odlikuje močna ognjeniška dejavnost, izbruhi si sledijo vsakih nekaj let, zadnji je bil jeseni leta 2002.

Na Etno vozi gondola (od 9. do 16.30 ure), iz platoja Rifugio Sapienza 1.910m, do končne postaje Montagnola na višini ca 2.500 m, naprej do pa lahko potuješ s posebnimi terenskimi vozili Unimog do Torre del Filosofo, do višine ca 2.900 m. Nekaj poti pa opraviš skupaj z vodičem, ki je kot obvezno doplačilo. Ob lepem vremenu je z Etne prekrasen razgled.

Cene: Gondola stane 27 Eur, terensko vozilo 16,10 Eur, vodič 7,90 Eur, skupaj 51 Eur po osebi. Drago, vendar se izplača, saj je ogled Etne krona obiska Sicilije.

 

      

Etna   

 

V vznožju tega živega vulkana se nahaja nekaj znamenitih vasi: Santa Venerina, ki je zgorela v erupciji in Zaferane, imenovana tudi »vas meda«, ki je dobilo ime po kvalitetni čebeljih proizvodih. V vasi najdemo še odlično vino.

Vpliv Etne je zelo neverjeten, od bujne vegetacije različnih barv, do predelov, ki spominjajo na površino lune. Lokalni prebivalci to znajo izkoristiti, tako da vas na poti proti Etni spremljajo nasadi olj, vinogradi, plantaže pistacij, limon,...

 

 

CATANIA

Catania je mesto s 350.000 prebivalci  na vznožju Etne in je drugo največje mesto na Siciliji. Spada med najtoplejša mesta na Siciliji, poleti doseže več kot 40 st. C. Prva naselbina je nastala okoli leta 729 p.n.š.. Po izbruhu Etne leta 1669 in potresu leta 1693  se je mesto ponovno zgradilo v baročnem stilu pod nadzorom arhitekta Giovanni Battista Vaccarini. Staro mestno jedro je od leta 2002 pod Unescovo svetovno dediščino.

    

Catania                                  Katedrala sv. Agate                          Fontana Slon             

 

Catania je rojstni kraj italijanskih skladateljev Bellinija in Pacinija.

Znamenitosti: glavni trg (Piazza del Duomo), 500 let stara fontana s podobo slončka iz lave, katedrala Sv. Agate, nadškofijska palača, mestna hiša (Senatorova palača), fontana Amenano, ribja tržnica na trgu Alonsa Benedikta, kjer najdemo še sadje, sir in zelenjavo.

 

 

SIRACUSE

Siracuse, stare grške prestolnice Sicilije imenovana tudi Arhimedovo mesto, so ustanovili leta 734 p.n.š. grški naseljenci iz Korinta. Imenovali so jih Sirako (»močvirje«). Svoj čas je spadalo me najpomembnejšega grška mesta v Sredozemlju.

Siracuse in preko 5000 kamnitih grobnic Necropoli Rupestre di Pantalica, so od leta 2005 pod Unescovo svetovno dediščino.

 

Rimski amfiteater

 

Znamenitosti::

Otok Ortigia: glavni trg s katedralo Sv. Lucije, Arethuzin (nimfa) vodnjak, Arhimedov trg, izvir Fonte Aretusa, grad Castello Maniace.

Park Neapolis – Parco Arheologico della Neapolis: Teatro Greco-grški amfiteater iz 3. stol. p.n.š.; Anfiteatro Romano-rimski amfiteater – tretji največji v Italiji; Orecchio di Dionigi-Dionisovo uho – akustična 65 m dolga in visoka 23 m umetna pečina, Arhimedova grobnica,…

 

        

Katedrala sv. Lucije                         Dionizovo uho                        Rimski amfiteater

 

Spanje: Hotel Aldebaran Family  www.aldebaranhotelsiracusa.it . Cena 66 Eur/sobo s kontinentalnim zajtrkom. Prijazno osebje.

 

 

NOTO

Noto je mesto v provinci Syrakus. Je poznobaročno mesto in je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Današnje mesto je nastalo leta 1703 južno od mesta Noto Antica, ki je bil v potresu leta 1693 popolnoma uničen, v sicilijanskem baročnem stilu. Mestni gradbenik Rosario Gagliardi in arhitekt Vincenzo Sinatra sta dala podobo današnjega Noto.

Zanimivosti: Katedrala – Cattedrale Chiesa S. Nicolo, palača Palazzo Ducezio (dvorana ogledal), muzej Museo Civico (umetnostna galerija), gledališče Teatro Comunale Vittorio Emanuele, cerkev Chiese S. Carlo in ostalih 30 cerkva, baročne zgradbe. Vstopnina za posamezno zgradbo 2 Eur, za tri oglede 3 Eur.

 

  

Katedrala sv. Nikolaja                     Cerkev sv. Dominika                        Noto                                      

 

V mestu boste doživeli pravi sicilijanski utrip, z baročnim navdihom nad prelepimi zgradbami.

 

 

CAPO DELLE CORRENTI

Rt Capo Delle Correnti je najjužnejša točka otoka:  N36.65127 E15.07745

 

 Otok Delle Correnti

 

Poleg je lepo pristanišče Portopalo (stare ribiške ladje).

 

 

CAVA D'ISPICA

Cava d'Ispica je 13 km dolga globoka soteska iz apnenca v bližini mesta Ispica. Poleg nje najdemo ostanke vasi, lukenj (imenovane tudi »Spaccaforno«) vklesanih v kamen, v katerih so živeli ljudje do leta 1935. V bližini najdemo še katakombe 4-5 stoletja in jamo Santa Maria s tremi grobovi.

 

 

 

Cava d'Ispica                                                Prebivališča do leta 1935

 

 

MODICA

Modica leži na JV delu Sicilije in ima 55.000 prebivalcev. Je poznobaročno mesto in je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Znano je po čokoladi, čokoladnih likerjih in slaščicah.

 

Cerkev sv. Jurija

 

Modica

 

 

RAGUSE

Slikovito baročno mesto Raguse, ki je od leta 2002 pod Unescovo svetovno dediščino.

 

Znamenitosti:  Mestno jedro se sestoji iz dveh delov, katere loči soteska. Čeznjo vodijo trije mostovi. Najstarejši Ponte dei Cappuccini je bil zgrajen v 19 stoletju in je dolg 114m in visok 40m.

Na vzhodu ležijo baročne palače in cerkve iz 18. stoletja. Na zahodnem delu stanujejo prebivalci Raguse.

 

Ragusa

 

 

CALTAGIRONE

 

**Prikaz je omejen na 1/3 dokumenta**


**Vsa potovanja so zbrana na zgoščenki, ki jo lahko dobite pri nama. Zgoščenka vsebuje poleg osnovnih informacij o deželah, še podrobne plane poti z glavnimi znamenitostmi, potovalne načrte, GPS točke krajev, znamenitosti, spanja in rute za GARMIN aparate.

Vse dodatne informacije,

nasvete in zgoščenko,

lahko dobite pri Lord &  Lady

 

Vsem želiva še veliko vetra v laseh in SREČNO!

logo

Lord &  Lady

ŽIVLJENJE TAKO HITRO TEČE, DA IZGUBI TISTI, KI NIČ NE REČE!

ALL RIGHTS RESERVED       Copyright © LORD&LADY       VSE PRAVICE PRIDRŽANE