PARIZ, NORMANDIJA, BRETANIJA, GRADOVI NA LOARI     by Branko Pajer  © 2004

 

ČAS POTOVANJA: 15 dni         SKUPAJ POTI: 4.430 km              ČAS VOŽNJE: 65 ur

 

Vožnja skozi karavanški predor po Avstriji mimo Salzburga, po Nemčiji mimo Münchna, Stuttgarta, proti STRASBOURGU (2). Takoj po prihodu ogled tega »Mesta cest«. Novi del mesta se ponaša z različnimi zgradbami Evropske Unije, kot so: Evropska palača, Evropski parlament, Palača človekovih pravic,.. Stari del mesta je zanimiv zaradi bogate kulturne dediščine in predela La Petite France, ene najzanimivejših in najlepše ohranjenih mestnih četrti na bregovih reke Ill.  Vožnja z ladjico.

    

Reka Ren                                         Evropski parlament                   Katedrala

 

Spanje v kampu »Camping Montagne Verte«  JZ od Strasbourga.

 

 

Vožnja v središče Šampanije, REIMS (3). Sprehod do slovite katedrale, kjer so skozi zgodovino kronali francoske kralje. Obisk ene od kleti in pokušina žlahtne kapljice, šampanjca. Nadaljevanje vožnje do Pariza.

 

          

Spanje v kampu  »Camping du Bois de Boulogne« Paris.

 

 

PARIZ  “mesto svetlobe”  (6)    je glavno mesto Francije in njeno kulturno ter gospodarsko središče. Deset milijonsko mesto leži ob reki Seni. Mnogi dogodki, kot pariška komuna in pariški mirovni sporazumi, so zapisali ime mesta v svetovno zgodovino, da pa je eno najznamenitejših na svetu, gre zahvala njegovemu življenju in seveda izredni arhitekturi. Med znamenitostmi Pariza je zagotovo na prvem mestu njegov simbol Eifflov stolp, ne smemo pa pozabiti Notredamske katedrale in seveda enega največjih muzejev sveta, Louvra.

Parižani so znani po vzvišenem obnašanju, visoki modi, prepirljivosti in veselju do življenja. Pariške modne kolekcije, ki jih prikažejo vsako pomlad, so najpomembnejši mednarodni modni prikazi in jih spremljajo oblikovalci iz vsega sveta. Tam zastavijo modne smeri, ki jim sledi ves svet. Pariz je svetovna prestolnica kulture in umetnosti.

Po Parizu je najbolj enostaven način transporta podzemna železnica ali metro. Pariz je znan po svoji avtomobilski industriji, elektroniki, kemični proizvodnji, pohištvu, usnju, še posebej pa po dragem nakitu, parfumih in po ženski visoki modi.

V Parizu izhaja okoli 10 dnevnih časopisov, deluje 6 večjih televizijskih postaj in 9 radijskih.

Pariz je mesto slikarjev, glasbenikov, pesnikov, visoke mode svetovno znanih kreatorjev kot so Chanel, Versace, Lagerfeld, čudovitih parfumov, mogočnih arhitekturnih zgradb in dvorcev ter gradov (Versailles), kulture in kulturnih znamenitosti; ne smemo pa spregledati še izvrstne francoske kuhijne.

 


Leta 1889 je bila v Parizu svetovna razstava, za katero je arhitekt Gustave Eiffel postavil danes znameniti Eiffelov stolp..

Eifflov stolp je že sto let sinonim za Pariz, nemudoma prepoznavna silhueta je znana po vsem svetu. Lahko ga pojmujemo tudi kot simbol industrijske dobe, drzno demonstracijo višin, ki jih je dosegel človek z znanjem in inženirsko veščino poznega 19. stoletja. Na leto ga obišče več kot tri milijone ljudi. Če se povzpnete na vrh, vidite čudovit razgled nad mestom. Če je dan sončen, je ta razgled še toliko lepši. Zgradili so ga v letih 1887 do 1889 v spomin stoletnice francoske revolucije. Obokano vznožje Eifflovega stolpa je služilo za vhod na razstavni prostor. Stolp so poimenovali po njegovem oblikovalcu, francoskem inženirju in graditelju mostov, Alexandru Gustavu Eifflu. Stolp je visok približno 300 metrov, sestavljen je iz jeklenih nosilcev, ki tehtajo 7000 ton in z 2,5 milijona zakovic. Obiskovalci se lahko nanj povzpnejo z dvigalom ali po njegovih stoterih stopnicah.

Ta mogočni objekt se je z leti tako stopil s podobo francoskega glavnega mesta, da ni postal samo simbol Pariza, ampak tudi Francije.

 

    

            Holiday apartments, holiday villas and holiday homes (France)

 

 


 

 

Znamenitosti:

Ogled mesta:

Ø      postanek ob Palači Chaillot, Eifflovem stolpu,

Ø      muzej Louvre, slavolok zmage, opero, mestno hišo, mestni otok na Seni–Ile de la Cité s katedralo Notre Dame, boulevard St. Germain in St. Michel z Latinsko četrtjo,  

Ø      Sorbona, znana ulica Rivoli, Napoleonova grobnica–Dôme des Invalides,

Ø      pa še številne pariške trge: Concorde, Bastille, République, Vendôme, Trocadéro, Etoile

Ø      do Montmartra in bazilike Sacre Coeur ali obisk katerega od kabarejev na radoživem Pigallu,

Ø      vožnja s panoramsko ladjo po reki Seni,

Ø      sprehod po Elizejskih poljanah,

in še mnogo drugega.

 

NOTRE-DAME DE PARIS


Nobena cerkev nima tako pisane zgodovine kot Notre-Dame de Paris, ki jo po pravici imenujemo "župnijska cerkev francoske zgodovine". Zidati jo je začel Maurice de Sully leta 1163. V grobem je bila dozidana leta 1250, dokončno pa okrog leta 1350. Vanjo gre lahko 9 tisoč ljudi, saj je dolga 130 metrov in široka 48 metrov. Njena dva zvonika se vzdigujeta 69 metrov nad osnovnico. V južnem zvoniku je zvon, ki tehta trinajst ton, imenovan čmrlj, njegov kembelj pa je težak skoraj pol tone. Vrh njenega koničastega stolpa je bil obnovljen leta 1860 in je natančen posnetek starega. Sestavljen je iz hrastovega lesa, prekritega s svincem. Bronasti petelin na tem stolpu se vzdiguje devetdeset metrov nad Parizom. Katedrala hrani dragocene umetnostne zaklade.

 

 

LOUVRE

Srednjeveška trdnjava, palača francoskih kraljev in zadnji dve stoletji muzej. Louvre nosi v sebi več kot 800 let zgodovine. Ustanovljen je bil 1793 in je eden najstarejših muzejev v Evropi. Ima 6 oddelkov: orientalske, egipčanske, grške in rimske starine, slikarstvo in kiparstvo. K muzeju spada tudi več zunanjih oddelkov ter služb za študij in raziskave. Človek bi potreboval več let, če bi si hotel natančno ogledati vse umetnine slavnih umetnikov, ki so zbrane v Louvru. Najbolj slavna pa je Mona Lisa. Razstavljenih je še veliko drugih slik, kipov in skulptur.

 

       

         

SLAVOLOK ZMAGE

S ploščadi na vrhu Slavoloka zmage v Parizu, ki je visok  petdeset metrov, se ti odpira najlepši razgled na Pariz in Elizejske poljane v dolgi perspektivi. Avenije, ki držijo s trga Étoile, tvorijo krog s premerom 240 metrov. Sredi tega kroga stoji slavolok, ki ponazarja vojaško slavo Francije. Postaviti ga je ukazal leta 1806 Napoleon I., načrte zanj pa je napravil arhitekt Chalgrin in slavolok je bil gotov leta 1836.

Možen individualni celodnevni ogled parka EURODISNEY, ki leži 32 km vzhodno iz Pariza.

 

Tisti, ki boste ostali, si boste »Mesto svetlobe«, kot romantiki imenujejo Pariz, ogledali še malo peš. Možen sprehod mimo Notre-Dame po otoku Ile de la Cité, nato po znameniti ulici Rivoli mimo Tuilerijskih vrtov do trga Concorde ter po Elizejskih poljanah do Slavoloka zmage in spust proti trgu Trocadéro, od koder je čudovit razgled na most Iéna in Eifflov stolp.

Možnost obiska enega izmed znanih pariških kabaretov: Moulin Rouge, Lido, La Nouvelle Eve,…

 

Spanje v kampu »Camping du Tremblay«  ali v »Camping du Bois de Boulogne« Pariz.

 

 

VERSAILLES (7)  “sončni dvorec«

Palača, ki jo je na vrhuncu svojega vladanja dal zgraditi francoski kralj Ludvik XIV. zgradil na močvirnem in pustem ozemlju šestnajst kilometrov iz Pariza, je simbol njegove vladavine. Dvorec in vrtove, ki so ga obdajali, so dograjevali skoraj petdeset let. Zgrajen je v strogem klasicističnem slogu, središče gradu je kraljeva spalnica.  Kraljeva rezidenca ima številne razkošne dvorane in stanovanjske prostore. Stavbarja Le Vau in Hardouin-Mansart sta postavila mojstrovino, po kateri so se zgledovali mnogi drugi gradovi. Njuno delo je dopolnil vrtni arhitekt Andre Le Notre z umetniško zasnovanimi vrtovi, v katerih se menjavajo najrazličnejše vrste rastlinja, vodnjaki in kipi. Ta dvorec so postavili kot simbol absolutistične oblasti. Ker je versajski dvorec svojevrsten simbol moči in prestiža, so t. i. “Sončnega kralja” posnemali mnogi evropski vladarji (Ludvik II. Bavarski, pruski kralj Friderik II., španski kralj Filip V.). Zanimiv in prijeten je tudi sprehod po prečudovitih grajskih vrtovih.

 

          

 

 

 

GIVERNY (8)

Ogled podeželske vile s prekrasnim vrtom, ki je bila nekoč last impresionističnega slikarja Clauda Moneta.

Vernon Church by Claude Monet

 

Pokrajino NORMANDIJA

Normandija leži med Parizom in Rokavskim prelivom. Je kmetijsko območje, znano po vsej Franciji zaradi mlečnih proizvodov in jabolk. S pašo govedi v sadovnjakih zemljo uporabijo dvakrat. Jabolka prodajajo kot namizno sadje ali pa jih stiskajo v mošt, iz katerega dobijo znano jabolčno žganje kalvados. Iz mleka (smetane) normandijskih krav izdelujejo nekaj najbolj znanih francoskih sirov.

Nastala je v obdobju sporov in invazije. V 9.st. so pripluli po Seni osvajalski Vikingi, kot ponavadi opustošili pokrajino in osvojili lepo vojvodino, od koder so njihovi potomci razširili svojo dobro urejeno vladavino in arhitekturo v Anglijo in Sredozemlje.

Po tistem, ko je Viljem Osvajalec l. 1066 zavzel Anglijo, je Normandija pripadala zdaj angleškim, zdaj francoskim vladarjem. V novejšem času je bila prizorišče izkrcanja zaveznikov na ´dan D´ l. 1944. Bitka za Normandijo je povzročila strahovito škodo mnogim starim mestom in vasem.

Severozahodno od Pariza se Sena vije skozi srce Normandije, mimo trdnjav, samostanskih razvalin in lepega starega mesta Rouena, kakor da bi hotela lepo počasi doseči morje. To je pokrajina, bogata z umetniškimi združbami od časov, ko je bila normandijska obala, zlahka dosegljiva iz Pariza, vrhunec mode. Pays d´Auge v notranjosti je najrodovitnejši del Normandije. To je domovina camemberta in kalvadosa, s slikovitimi lesenimi fevdalnimi hišami, debelimi kravami v sadovnjakih in jedmi z neposneto smetano in maslom. Zahodna ali Spodnja Normandija je revnejša, bolj razbrazdana pokrajina, geološko celota z Bretanijo

  Originalni camembert

 

Dežela sirov; Normandija daje več kot četrtino vseh mesnih in mlečnih izdelkov v državi. Med njimi sta znamenita smrdljiva sira iz krajev Livarot in Pont-l´Eveque, pa tudi pozneje razviti in blažji camembert, ki ga zdaj izdelujejo po vsej Franciji z neokusnim posnemanjem pravega. V Vimoutiersu je muzej camemberta in kip Marie Harel, ki ga je prinesla na trg. Med revolucijo je dala zavetje nekemu duhovniku in poplačal ji je z receptom za ta sir.  

 

ROUEN (9)

Sledi vožnja v prestolnico Normandije, Rouen, rojstni kraj pisatelja Gustava Flauberta in mesto, čigar zgodovina je bila povezana tudi z Devico Orleansko, francosko nacionalno junakinjo, ki so jo zažgali na grmadi. Danes tam stoji njej posvečena  gotska cerkev Saint Ouen, ki ima visok, top zvonik in je v sestavi benediktinskega samostana. Na vhodu v park je tudi tabla v spomin Sv. Ivani Orleanski (St. Jeanne d'Arc), ki je bila mučeniško sežgana v tem mestu. Cerkev iz XIV. stoletja je, kot velika večina cerkva zgrajena v gotskem stilu. Ena najlepših mestnih zgradb pa je nedvomno rouenska katedrala Notre Dame - Naša Gospa, ki je biser normanske gotike, iz XIII. stoletja, ki sem si jo ogledal zatem, je prav tako zgrajena v gotskem stilu in ima zelo visok, koničast zvonik, visok 151 m. Ogled tega velikega industrijskega pristanišča na Sieni, ki se ponaša s čudovitimi gotskimi katedralami in trgom.

          

Rouen                                                Saint Ouen

 

LE HAVRE (10)

Naprej v bližino Le Havra do normadijskega mosta nad delto reke Seine (unikaten primer jeklene gradnje mostu – razpona 856 m).

 

 

HONFLEUR (11)

Nadaljevanje vožnje po spodnjem toku Siene, ki je na tem področju najbolj vijugasta, proti obali Côte Fleurie, do mesta Honfleur, slikovitega ribiškega mesteca z nenavadno leseno cerkvijo iz 15. stol. Ogled cerkve Svete Katarine, ki je redek primer zahodnoevropske arhitekture, saj je celotna zgrajena iz lesa.

Photographie F.Louchet - Quai Saint-Etienne       Honfleur - Clocher Sainte-Catherine de nos jours

 

 

CAEN (12)


Vožnja v Caen, ki je bil zgodovinski sedež Viljema Osvajalca in njegove žene, kraljice Matilde. Ogled cerkve Moškega samostana. Cerkev in samostan je dal zgraditi angleški vojvoda (Duke) William kot izraz obžalovanja (pokore) zaradi poroke s svojo daljno sorodnico Mathilde de Flanders. Cerkev je bila dokončana leta 1077, Duke William pa je umrl 10 let kasneje.

 


 

 

ARROMANCHES (13)

Veliko bomo ta dan izvedeli tudi o izkrcanju v Normandiji v mestecu Arromanches v  Musée du Débarquement, ki leži na obali in hrani dokumentacijo izkrcavanja zaveznikov v Normandiji. Ogled filma.

Cv Arromanches (Ex-COLOSSUS) R-95

 

 

BAYEUX (14)

**Prikaz je omejen na 1/3 dokumenta**


**Vsa potovanja so zbrana na zgoščenki, ki jo lahko dobite pri nama. Zgoščenka vsebuje poleg osnovnih informacij o deželah, še podrobne plane poti z glavnimi znamenitostmi, potovalne načrte, GPS točke krajev, znamenitosti, spanja in rute za GARMIN aparate.

Vse dodatne informacije,

nasvete in zgoščenko,

lahko dobite pri Lord &  Lady

 

Vsem želiva še veliko vetra v laseh in SREČNO!

logo

Lord &  Lady

ŽIVLJENJE TAKO HITRO TEČE, DA IZGUBI TISTI, KI NIČ NE REČE!

ALL RIGHTS RESERVED       Copyright © LORD&LADY       VSE PRAVICE PRIDRŽANE