EGIPT              by Branko Pajer  © 2009

  

 

Džumhurijat Misr al-Arabijah Arab Republic of Egypt ali po domače EGIPT

Egipt (arabsko مصر, Misr) je afriška dežela, ki se ponaša z naslovom »Zibelka civilizacije«. Leži ob severni obali Afrike in jo skoraj v celoti prekriva puščava z vročim ter zelo suhim podnebjem, katero razpolavlja le najdaljša reka na svetu Nil. Egipčanski uradni jezik je arabski, glavno mesto je Kairo, denarna enota pa egiptovski funt. Egipt se z milijon kvadratnih kilometrov veliko površino in 83 milijoni prebivalcev uvršča med največje države na svetu. Več kot 90 odstotkov prebivalstva živi na območju reke Nil. Poseljeno ali obdelovano je le 3 odstotke ozemlja, večina prebivalstva živi v mestih, od tega v Kairu z okolico več kot 20 milijonov.

 

 

Egipt je znan po faraonih, piramidah v Gizi, grobnicah v Dolini Kraljev, templjih v Luksorju in Karnaku, svetišču Abu Simbel in po turizmu na Nilu in Rdečem morju.

 

 

 

OSNOVNI PODATKI EGIPT       

URADNO IME

Džumhurijat Misr al-Arabijah Arab Republic of Egypt

UREDITEV

Predsedniška republika

GLAVNO MESTO

Kairo  - 17 mio prebivalcev

VELIKOST DRŽAVE

1.001.449 km²  (50 krat večja od Slovenije)

ŠTEVILO PREBIVALSTVA

83 milijonov

DENARNA ENOTA

1 Egiptovski funt = 100 Piaster
1 € = 8,0 EGP

JEZIK

Arabščina

VERA

sunitski muslimani 83%, kristjani 15%, ostali 2%

ČASOVNI PASOVI

UTC+2 ;

Poletni čas: Slovenija 12:00 = Egipt 12:00

Zimski čas: Slovenija 12:00 = Egipt 13:00

MEDNARODNA OZNAKA:

ET

VRHNJA INTERNETNA DOMENA

.eg

MEDNARODNA KLICNA KODA

+20

ELEKTRIČNA NAPETOST

220V/50Hz,  adapter ni obvezen

SPLETNA STRAN – TURIZEM

 www.egypt.com

 

 

ZGODOVINA

Stari Egipt je bila ena od prvih visokih civilizacij, ki se je razvila v rodovitni dolini Nila v obdobju od leta 3000 pr. n. št., ko je faraon Menes združil Spodnji in Zgornji Egipt do 525 pr. n. št., ko je bil Egipt priključen Perzijskemu imperiju. Prestolnica je bila mesto Memfis.

Faraonski Egipt je dosegel razvojni vrhunec v obdobju 2640 - 2160 pr.n.št.. Mogočne piramide, ki nosijo imena vladarjev Džoserja, Snofruja, Keopsa, Kefrena in Mikerinosa, so bile odsev neomejene kraljevske moči, ki pa je pod nasledniki vidno opešala. Uničujoče vojne, gospodarske krize in korupcija pa so zaznamovale konec samostojne zgodovine Egipta.

 

Stari egiptovski voz

 

Leta 332 pr.n.št. je Egipt brez boja zasedel Aleksander Veliki in ustanovil mesto Aleksandrijo. Po smrti kraljice Kleopatre leta 30 pr.n.št. so Rimljani spretno izkoristili zmedo v deželi in Egipt je postal provinca rimske države do leta 395, nato pa je pripadal Bizancu. Leta 640 so krščanski Egipt osvojili Arabci in postavili temeljni kamen sedanje islamske in arabske države. Leta 969 so ustanovili mesto Kairo, ki se je kmalu razvilo v gospodarsko in kulturno središče dežele.

Leta 1798 je gospodarsko propadlo deželo zavzel Napoleon. Deželo je vodil Mohamed Ali (1769 - 1849). Svoje mnogostranske reforme, zaradi katerih je postal “oče sodobnega Egipta”, je financiral iz pridelovanja in izvoza bombaža. Tovarne tekstila in opreme v tridesetih letih prejšnjega stoletja so bile prvi poskus industrializacije.

S prodajo delnic Sueškega prekopa Veliki Britaniji se je Egipt popolnoma prepustil tujim interesom. Angleži so ga leta 1882 zasedli za več kot 70 let. Po drugi svetovni vojni je politična, gospodarska in družbena kriza Egipta dosegla vrhunec. Zadnji dedič dinastije Mohameda Ailija, kralj Faruk (1929 - 1965), je moral po nekrvavem državnem udaru leta 1952 v izgnanstvo. Nasser je razglasil popolno neodvisnost Egipta od Angležov dne 18. junija leta 1956.

 

 

LJUDJE IN OBIČAJI

Egipt je del arabskega sveta, kjer živijo Arabci in drugi arabizirani narodi. Skupen jim je arabski jezik in veroizpoved islam, čeprav je v Egiptu tudi nekaj kristjanov. Islam in s tem tudi sveta knjiga Koran narekujeta pravila vedenja, ki jih upoštevajo v vsakdanjem življenju. Med pomembnejšimi dnevnimi obveznostmi pa so prijatelji, družina in hrana. Pomembni dogodki v njihovih življenjih predstavljajo še rojstvo, poroka in smrt. Svinjina je prepovedana hrana, alkohol pa prepovedana pijača. Pri prehranjevanju ali drugih opravkih uporabljajo Egipčani samo desno roko, kar velja tudi za levičarje, saj velja leva za nečisto. Z levo roko se ne smete rokovati.

POMEMBNO: Velja strogi kodeksa oblačenja. V vseh mošejah po svetu morajo biti ženske pokrite. Oblecite se primerno in se izognite nevšečnostim.

 


JEZIK

V Egiptu govorijo Arabski jezik.

 

 

Države, v katerih je arabska pisava edini uradni pravopis

Države, v katerih se poleg arabske pisave uporabljajo še druge pisave

 

 

 

ŠTEVILKE

 

 

 

ČRKE IN IZGOVORJAVA

Obstaja več standardov za prepis arabske pisave v latinico. Niti eden ni popoln, vsi pa omogočajo, da lahko arabsko pisavo vsaj preberemo. Upoštevati je še treba, da se zaradi regionalnih razlik arabščine lahko izgovarjava nekaterih črk razlikuje od regije do regije.

 

Opomba: hamza pravzaprav ni črka, temveč znamenje, ki se lahko pojavi nad ali pod nekaterimi črkami, npr.: أ ؤ إ ئ ٵ ٶ ٸ.

 

MFA - Mednarodna fonetična abeceda

 

 

GEOGRAFIJA


Egipt je velika država v severovzhodni Afriki, vključuje pa tudi Sinajski polotok, ki se smatra za del Azije. Glavno področje poselitve je okoli reke Nil. Velike površine dežele so del puščave Sahara in so zelo redko poseljene. Glavno mesto je Kairo. Egipt na severu meji na Sredozemsko morje, na zahodu na Libijo, na jugu na Sudan, na severovzhodu na Izrael, ter na vzhodu na Rdeče morje. Egipt nadzoruje Sueški prekop med Sredozemskim in Rdečim morjem.

 

 

 

 


PODNEBJE

V Egiptu prevladuje subtropska puščavska klima, vendar v ozkem obalnem pasu in na severu prevladuje sredozemska klima. Tam pade nekaj dežja (150 - 200 mm) v zimskih mesecih. Drugje so padavine zelo redke (manj kot 50 mm na leto) in se pojavljajo v obliki kratkih tušev. Od marca do junija pogosto piha hamsin, vroč veter iz libijske puščave.

Najboljši čas za obisk je spomladi (marec-april) in jeseni (od septembra do novembra).

 

KLIMA KAIRO

 

 

 

 

KLIMA LUKSOR

 

 

 

 

POMEMBNO: V puščavskih delih države so čez dan poletne temperature 50 stopinj in več, ponoči v puščavi lahko temperatura padejo na 10 stopinj in manj.

 

 

 

POTOVALNE INFORMACIJE

 

**Prikaz je omejen na 1/3 dokumenta**


**Vsa potovanja so zbrana na zgoščenki, ki jo lahko dobite pri nama. Zgoščenka vsebuje poleg osnovnih informacij o deželah, še podrobne plane poti z glavnimi znamenitostmi, potovalne načrte, GPS točke krajev, znamenitosti, spanja in rute za GARMIN aparate.

Vse dodatne informacije,

nasvete in zgoščenko,

lahko dobite pri Lord &  Lady

 

Vsem želiva še veliko vetra v laseh in SREČNO!

logo

Lord &  Lady

ŽIVLJENJE TAKO HITRO TEČE, DA IZGUBI TISTI, KI NIČ NE REČE!

ALL RIGHTS RESERVED       Copyright © LORD&LADY       VSE PRAVICE PRIDRŽANE

 

KARTUŠA LORD&LADY